Data partner - Virtual Service & Maintenance Assistant

Dit samenwerkingsproject heeft als doel de ontwikkeling van een virtuele AI gedreven assistent genaamd: VSMA, voor de technische service- en onderhoudssector.

Deze sector heeft een groeiende behoefte aan digitale ondersteuning van haar monteurs door enerzijds toenemende tekorten aan personeel op de arbeidsmarkt en anderzijds steeds veelzijdigere en complexere installaties die additionele trainingen en opleidingen van het personeel vergen om hiermee bekend te raken.

De VSMA biedt technische service- en onderhoudsbedrijven zelf de mogelijkheid om augmented reality assistentie toegankelijk te maken voor haar monteurs. Doordat de VSMA software getrainde backoffice medewerkers in staat stelt om de werkprocessen - met behulp van artificiële intelligentie - uit technische documentatie eenvoudig te digitaliseren en in 3D en AR weer te geven is men niet meer afhankelijk van softwarebureaus voor de doorlopende aanpassingen die in deze documenten plaatsvinden. Daarna zorgt de VSMA ervoor dat de digitale werkprocessen voor de monteur eenvoudig beschikbaar komen via haar mobiele device. Hiervoor is geen app nodig, want de VSMA maakt gebruik van de cloud en biedt als eerste oplossing in de technische sector AR aan via de webbrowser in plaats van deze software en computaties te laten draaien op het device zelf, waardoor het vele male sneller is. Door het stroomlijnen van het gehele bovenstaande proces kunnen aanzienlijke kosten worden bespaard in het gebruik van AR. Tevens zijn de technische bedrijven nu zelf in de lead voor het digitaliseren van hun werkprocessen. Een dergelijk product is uniek in zijn soort en ook het eerste product dat bedrijven helpt om het gehele werkproces te digitaliseren en in AR zichtbaar te maken.

De samenwerking in dit project vindt plaats tussen INOVA, een gerenommeerd softwarebedrijf met ervaring in de ontwikkeling van enterprise applicaties en Expivi, specialisten op het gebied van 3D weergaves en augmented reality. Door de gezamenlijke ontwikkeling van software die de VSMA gaat vormen, wordt beoogd een nieuwe standaard neer te zetten voor digitalisering binnen de technische service- en onderhoudssector en hiermee een aanzienlijke versnelling op dit gebied te creëren.

De doelstelling van dit project is om een applicatie te ontwikkelen die service- en onderhoudsmonteurs op locatie in hun werkzaamheden kan ondersteunen door het geven van specifieke instructies voor de uit te voeren werkzaamheden via augmented reality en voice technologie.